Ortodonția la vârsta adultă: tot ce trebuie să știi

Ortodonția nu mai este doar pentru adolescenți. Din ce în ce mai mulți adulți decid să își corecteze problemele dentare pentru a obține un zâmbet mai sănătos și mai atrăgător. Dacă te gândești să începi un tratament ortodontic la vârsta adultă, este important să înțelegi toate aspectele implicate. În acest articol vom explora motivele pentru care ortodonția la vârsta adultă este o opțiune viabilă, tipurile de tratamente disponibile și ce să te aștepți pe parcursul procesului.

De Ce Ortodonție la Vârsta Adultă?

Există mai multe motive pentru care adulții aleg să înceapă un tratament ortodontic mai târziu în viață:

 1. Sănătate Orală: Dintre toate motivele, sănătatea orală este cel mai important. Un aliniament corect al dinților facilitează o igienă orală mai bună, reducând riscul de carii și probleme gingivale.
 2. Îmbunătățirea Aspectului: Un zâmbet drept și aliniat corect poate îmbunătăți încrederea în sine și aspectul general. Aceasta poate avea un impact pozitiv asupra vieții profesionale și personale.
 3. Probleme Funcționale: Unele persoane pot avea probleme funcționale cauzate de aliniamentul dentar incorect, cum ar fi probleme de vorbire sau disfuncții ale articulației temporomandibulare (ATM).
 4. Durerea Facială: Unele afecțiuni, precum durerea facială sau a gâtului, pot fi corelate cu problemele de aliniament dentar. Ortodonția poate ajuta la ameliorarea acestor simptome.

Tipurile de Tratamente Ortopedice pentru Adulți

Când vine vorba de ortodonția la vârsta adultă, există mai multe opțiuni de tratament disponibile. Cele mai comune includ:

 1. Brațe Dentare Tradiționale: Acestea sunt cele mai cunoscute și pot fi folosite la orice vârstă. Brackeții sunt lipiți pe dinți și conectați cu arcuri și fire care exercită presiune pentru a muta dinții în poziția corectă.
 2. Brațe Dentare Invisalign: Invisalign este o opțiune populară pentru adulți, deoarece folosește o serie de aliniatori transparente, în loc de brackeți metalici. Aceste aliniatoare sunt ușor de îndepărtat pentru igiena orală și sunt mai discrete.
 3. Brațe Dentare Linguale: Acest tip de tratament utilizează brackeți dentare montate pe partea din spate a dinților, ceea ce îi face invizibili din punct de vedere estetic. Sunt o opțiune excelentă pentru cei care doresc discreție maximă.

Ce Să Te Aștepți în Timpul Tratamentului

Ortodonția la vârsta adultă poate dura de la câteva luni până la câțiva ani, în funcție de complexitatea cazului. În timpul tratamentului, vei trebui să respecți câteva reguli:

 1. Vizite Regulate la Ortodont: Veți trebui să efectuați vizite regulate la ortodont pentru a ajusta brațele dentare sau pentru a schimba aliniatoarele, în cazul tratamentului Invisalign.
 2. Igienă Orală Riguroasă: Este esențial să menții o igienă orală corespunzătoare pentru a preveni problemele dentare pe parcursul tratamentului. Poate fi necesară utilizarea unui periuță de dinți interdentară pentru curățarea între brațe și fire.
 3. Durere și Incomoditate: Poți simți disconfort în primele zile după ajustările ortodontice. Aceasta este normală și, de obicei, trece în câteva zile.
 4. Rezultatele Finale: La finalul tratamentului, vei avea un zâmbet aliniat și sănătos. În funcție de complexitatea cazului, pot fi necesare dispozitive de reținere pentru a menține rezultatele.

Ortodonția la vârsta adultă este o opțiune viabilă pentru cei care doresc să își îmbunătățească sănătatea orală și aspectul zâmbetului. Cu o gamă variată de tratamente disponibile și beneficiile semnificative ale unui zâmbet sănătos, mai mulți adulți decid să investească în ortodonție. Dacă te gândești la un tratament ortodontic, consultă un ortodont pentru a determina ce opțiune este cea mai potrivită pentru tine și pentru a înțelege procesul în detaliu.

About the Author: Ovidiu

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *